Casa d’en Jaume by Guillem Carrera

Posted on


Casa d'en Jaume by Guillem Carrera

Location: Tarragona, Espanya

Promoter: Personal

Constructing Engineer: Albert Pons

Construction: Jordi Masdeu

Power and Programs: Zero Consulting (Ecotec Enginyers SLP)

Topography: Altiplà Serveis Topogràfics SLP

Geotechnics: Geotec SL

Collaborators: Daniel Marcelo, Indibil Solans, Meritxell Anglès

Constructor: Rècop Restauracions Arquitectòniques SL, Baumester SL

Subcontractors: Sarroca Electricitat, Aluminis Granollers SL, Nou Concepte Interiors SL, Oficrea SL, Luxiform Il·luminació SL, Silifoc SA

Undertaking’s 12 months: 2017

Finish of Development: 2020

Floor: 202 m2

The placement of this home is a part of a small city cloth with a triangular flooring plan, which is embedded and delimited by the freeway, Rovira and Virgili Road, the cemetery, and the underpass of the freeway. It’s an space with specific morphological options, made up of small plots, which most of them had been constructed with small homes between the center and the tip of the twentieth century. These are accessed by way of a U-shaped entrance and exit, which on the identical time meets an inside sq..

Because the plots are small, the space between the present buildings is small and there are low separating fences, the residents of the realm stay in visible contact with one another, acquiring a vigorous and lively group.

Commentary and evaluation of the present homes constructed within the space indicated that almost all of those houses are compact in quantity and occupy a big portion of the plot, leading to small and residual non-built areas with little or no connectivity and visible reference to the inside of buildings. On the identical time, the primary façades with the most important openings are aligned with the road, no matter their photo voltaic orientation.

In response to this evaluation, the home adopts a singular technique: the primary façade doesn’t face the road; it seems onto the backyard, dealing with south. All the constructing is structured in the direction of the backyard, however most integration is created on the bottom flooring by a porch within the heart of the home that connects the outside and inside of the home. A constructive discontinuity is created with a view to have a central shady house for dwelling and to have the width of the plot freed from buildings and in direct contact with the non-built areas.

To the fitting and left of the porch there’s a sensible dwelling program: on one aspect a set with lavatory and dressing room and on the opposite a living-kitchen-dining room, which is related to the research on the primary flooring by a double top.

On the identical time, this house can be related to the basement, which is used for amenities and storage. The indoor program is accomplished on the primary flooring with two bedrooms and a further lavatory, and the out of doors program with a terrace on the primary flooring and a second terrace lookout level on the coated flooring from which you’ll see varied visible landmarks of the town of Tarragona such because the outdated city, the ocean and the Ermita de la Salut.

The volumetry was designed utilizing easy shapes and a blended construction in response to the development of the present buildings within the space, with out altering the unique topography. The road façade has two top ranges with a view to adapt and to create the transition between a primary neighboring constructing on the bottom flooring and a second four-floor constructing. The non-buildings outdoors areas needs to be occupied by a sidewalk on the sting of the constructing and by landscaped or vegetable backyard areas.

The plot has a restricted quantity of constructing house. Because of this, varied methods have been developed to make use of the house and develop the notion of the dimension of the inside house, resembling the skin porch, the double top of the living-dining room, the mixing of the circulation areas inside the totally different rooms, the seize of pure mild by way of strategically positioned home windows or skylights and the creation of three triangular protruding home windows that on the identical time develop into floating interiors areas of seclusion and in visible contact with the backyard.

The structure of this home goals to create heat and alluring sensory feelings in its customers and on the identical time to look in a poetic means within the character of its homeowners. They’re folks with deep roots in nature who work with instruments to enhance the standard of lifetime of their sufferers, not solely from a traditional medical standpoint but additionally from an inside reference to themselves by way of wellbeing analysis. On this sense, the uncovered concrete components that rise to the floor from the inspiration of the home, symbolize being roots that emerge from underground and start to compose the home.

These components embrace an exterior closure on the bottom flooring product of dry stone, which, along with the wattle on the roof of the porch, represents pure components with a sure primitive notion that haven’t been anthropomorphized. Above these supplies, white lime mortar symbolizes the next state, extra non secular.