Casa VN by Guillem Carrera

Posted on


Casa VN by Guillem Carrera

Location: Alella, Barcelona, Spain
Promoter: Personal
Architect: Guillem Carrera

Constructing Engineer: Albert Pons
Construction: Estudi Cuyas 38 SL
Vitality and Programs: Zero Consulting (Ecotec Enginyers SLP)
House Automation: Pentadom Edificios Inteligentes SL
Topography: Altiplà Serveis Topogràfics SLP
Geotechnics: Geotec SL
Inexperienced Roof: Zinco Cubiertas Ecológicas SL
Collaborators: Daniel Marcelo, Indibil Solans, Lara Arin, Meritxell Anglès
Constructor: Garcia Riera SL
Subcontractors: Massoni SL, Nou Concepte Interiors SL, Soloconfort SLU, Alumilux & Metallic.lux, Oficrea SL, Luxiform Il·luminació SL, Inelsa Zener, Dexofocus
Venture’s Yr: 2014
Finish of Development: 2018
Floor: 869 m2
{Photograph}: Adrià Goula

About Guillem Carrera

Guillem Carrera, Tarragona (1979), architect, research on the Technical Faculty of Structure of Barcelona of the Polytechnic College of Catalonia, the place he’s licensed in 2004.

In 2005, he opened an structure, panorama design, inside design, restoration and rehabilitation studio.

His achievements have been revealed in business journals, structure books and specialised net platforms.

“The potential of taking part in two essential elements of society, equivalent to structure and concrete planning, and in extension, the conception of buildings, areas or dwelling environments in a respectful means with the locations and the setting that surrounds them, And the advantages that these can convey to individuals, are my motivation as an architect. ”

Alella is a municipality positioned between the Mediterranean Sea and the coastal mountain vary: in a comparatively brief distance, the orography of the territory rises from the ocean degree to 400 meters excessive. As a result of this example, sloping areas have been traditionally organized on terraces stabilized with stone partitions, to be cultivated. The territory exterior the city nucleus was structured by the use of massive farms, the place massive homes with completely different architectural, panorama, social, and heritage pursuits have been inbuilt every one in every of them; those that gave title to every one of many zones that occupied.

Subsequently, throughout the twentieth century, the demographic stress and the change within the economic system led to the looks of a number of urbanizations that meant the fragmentation of the territory.

The housing lot is positioned in an enclave between a fragmented and consolidated space with just lately constructed buildings and one other space occupied by a historic property of those described above. In order that it transitions between a panorama earlier than the twentieth century and one other one of many current century. In its preliminary state, the lot presents a composition extra typical of the historic panorama than fragmented.

Being stabilized horizontally by the use of three longitudinal containment partitions – north/south route – of three meters of top every, that construction the terrain on three terraces. It additionally accommodates an previous dry stone chapel and a sequence of vegetation and consolidated personal timber, with an curiosity in being conserved.

Sustaining the unique character of the place turns into the primary undertaking premise. To protect the soul and the morphology, to protect every a kind of issues that make it distinctive and attribute: the terraces, the retaining partitions, the completely different components of pre-existing vegetation, and the dry-stone chapel. These components are delimited and recognized to be preserved within the plant and as soon as they’ve been delimited, a respectful implementation of housing immediately on the present land is established, in order that the home coexists and interacts spatially and functionally with these components.

The ensuing ensemble seeks to be an entire, timeless and heterogeneous, that’s a part of the place and the panorama. Likewise, it’s proposed to naturalize the unbuilt areas and rehabilitate and re-landscape landscaping.

The housing program consists of a lounge, eating room, kitchen, rooms, studios, bogs, cinema, wellness space, parking for automobiles and areas for storage, providers, and amenities; with a constructed floor ensuing from 869m2, and due to this fact, a dimension extra typical of the previous stately homes current within the municipality of Alella than of the homes constructed within the final half-century. Because of the dimensions of this system, a technique of implementation and hybrid panorama integration is included which incorporates two ideas: harmonization and monumentalization.

The harmonization by way of utilizing the identical stone within the space with which the chapel is made to complete pre-existing retaining partitions, plant new Mediterranean vegetation according to the present one, and place wooden and stone along with components of water. And the monumentalization to create a monolithic construction of bolstered concrete, punctually supported by metal pillars and lime mortar lined with the need to be a Mediterranean sculpture that emerges from a pure subject that maintains its historic roots.

When analyzing this system and the dimensions of the housing required, the volumetry is applied by two flooring in every preexisting terrace, concentrating the bigger volumetrics on the 2 decrease terraces, in order that the terrace most visually uncovered has the smaller volumetry. The home is structured in 4 differentiated ranges: 181, 184, 187, and 190. Ground degree 181 accommodates parking, wellness area, and storage areas; ground degree 184 accommodates the day zone; ground degree 187 accommodates the night time space, and ground degree 190 accommodates a examine that connects with a inexperienced terrace.

Every one of many rooms focuses on the completely different visuals that the panorama gives: the ocean, the valley, the olive fields, and the small neighboring pond. As for the pre-existing stonewalls, as soon as rehabilitated and lined with dry stone from the realm, they undergo the home coinciding with essentially the most related areas. The covers are landscaped with various levels of inclination, with the intention of visually accumulating the panorama, pretending to be a part of it, and in addition pretending that from a fowl’s sight the presence of the home shouldn’t be perceived, however quite a very naturalized terrain.

The housing construction itself offers options of passive photo voltaic structure, by porches of various dimensions and pergolas of wood beams on the southern facade. Rainwater from landscaped covers is collected in buried deposits and reused for irrigation of the unbuilt backyard space. As well as, the home integrates a system of air con by aerothermal know-how and double-flow air flow, which, along with the pure thermal insulation of the covers, the house automation set up, the development system itself, and the exhaustive examine of the composition of the completely different skins of the constructing; they’ve made this home to have obtained an power certification A.

The tools of the home is resolved by incorporating built-in furnishings that enhances the areas during which it’s half. Concerning the ultimate materiality, it’s proposed that this generates a comfortable, pleasant, and linked house with the surface. Made with openings and pavement with a stony texture that goes by the home from exterior to inside and from inside to exterior, and the usage of impartial colours and heat wooden for the remainder of the supplies.