Home Across the Backyard in Normandy, France by Simon Letondu Structure

Posted on


Aerial image of the house around the garden beside the asphalt road and with a view to the sea.

Firm identify: Simon Letondu Structure
Instagram: @simon_letondu
Fb: @simonletonduarchitecture
Contact e-mail: [email protected]
Location: Saint-Pair-sur-Mer, Normandy, France
Completion 12 months: 2021
Photographer: Nicolas da Silva Lucas

The instant proximity to the ocean is each the primary attraction and the worst risk. Storms pull out bushes. Winds carry salt, sand, whistles, rains. They tire the inhabitants and the buildings.

Depopulated in winter, Saint-Pair-sur-Mer is beset in summer time. Automobiles, screams and barbecues invade the gardens and streets. The seek for the pure horizon is thwarted by a panorama of accumulations.

A small seaside home from the Nineteen Sixties, with rudimentary consolation, occupied the plot. It was off-centered to the northwest. A storage and a shed occupied the southeast nook. Between these buildings was a backyard.

The unique request was for the refurbishment and extension of the pavilion and its outbuildings to make it a major residence and a visitor home accessible to individuals with motor disabilities.

The prevailing buildings needed to be insulated from the surface, which led to a change of picture. The mission needed to benefit from the out there assets. Photo voltaic inputs needed to be optimized.

For the reason that logs are accessible within the Norman bocage, the heating needed to be supplied by a wooden range per home. Rainwater restoration was requested for the backyard, rest room and washer.

The pre-existing constructing is totally built-in into the mission. It defines three sides of the enclosed backyard and perpetuates the spirit of the place. In response to the pure threats and turmoil of the resort, a must construct alongside the boundaries emerged from our discussions.

We selected to surrender the view of the ocean to refocus on an enclosed area: the backyard. It’s the unifying place of the 2 homes. All of the «day» or «public» rooms are round it, on the backyard degree. A path lined by overhanging roofs means that you can tour the backyard and serve all components of the advanced, like a cloister.

This intimate habitat widens its horizon with poetic dimensions. Within the backyard, the slicing of the soil reveals the seasonal temporalities of the earth’s world, whereas the slicing of the sky opens the habitat to the each day rhythms of tides, clouds, rains, stars and thinning.

The race of the solar turns the backyard right into a photo voltaic clock. The usage of zinc in cladding and roofing makes these manifestations much more seen. The homes ponder the rain with all of the home windows open because of the eaves of roof. It falls like a curtain within the rivers of pebbles.

By the succession of asphalt, cobblestones, chestnut decking, the crossing of a portal, the evocation of a clear-track, the accompaniment of a pond that slips beneath a big porch, a number of steps, a doormat, the heat of the range on the entrance, the thresholds present depth to the habitat.

The multiplication of intimate, secret gardens offers the astonishing feeling that the bottom is bigger than initially.