House a+e in El Born, Barcelona by El Fil Verd, Estudi d’Arquitectura

Posted on


The living area that features load-bearing ceramic work walls and ceramic vaulted ceilings with wooden beams..

Architects: El Fil Verd Estudi d’Arquitectura + Antoni Millson, Factor Structure Urbanism
Pictures: Milena Villalba
Completion yr: 2020
Constructed Space: 105.00 m2
Location: El Born, Barcelona
Consumer: Personal

Builder or individuals of curiosity within the venture
Furnishings and wooden carpentry: Fusteria Guitart s.l.
Iron furnishings: Vitraltech s.l.
Cotton fiber insulation: Geopannel s.a.

The Born district of Barcelona was the seat of a affluent artisan financial system throughout medieval occasions and nonetheless preserves traces of that within the names of its streets: Assaonadors, Argenteria, Cotoners, Carders, Flassaders had been the trades carried out by the artisans of this neighborhood.

The city cloth on this a part of the town is principally made up of multi-family dwellings between social gathering partitions. The construction is product of load-bearing ceramic work partitions and ceramic vaulted ceilings with picket beams.

The width of the flooring was decided by the size of the picket beams then out there available on the market, usually about 4 meters. The condo that’s the object of the renovation is positioned in a constructing from the mid-1800s and was inhabited throughout 1900 by a household of Mallorcan shoemakers.

One of many sons of this household turned a painter and obtained notable recognition within the Joan Miró circle. The condo was remodeled into his portray workshop and warehouse for creative supplies. Most of the objects that he used to color have been restored and later used as ornament in the home.

Undertaking particulars
When the renovation was begun the condo nonetheless maintained its unique format, divided into 12 small rooms, some with out home windows and destined for storage of supplies. The final situation of the construction and the finishes was extremely deteriorated, because the condo had been with out occupants for a decade.

An infiltration of water from the roof and termite injury to some beams made a significant renovation inevitable. The purchasers, a younger couple with a toddler, wished a vibrant and versatile area the place they might get pleasure from household and buddies. Our proposal chooses to separate the day space and the evening space, profiting from the lengthy and slender form of the unique flooring plan.

Thus, in an open area going through south, with home windows and views in the direction of the sq., the lounge, eating room and kitchen are distributed, which receives mild and air flow from the central patio of the property. From the kitchen a sliding door results in probably the most non-public space the place there are two bedrooms, a research and a dressing room.

One of many two dividing partitions has a pronounced inclination that’s resolved with the design of the customized furnishings (kitchen and bookcase) in order that it’s built-in with the remainder of the areas. The selection of supplies responds to standards of well being, simplicity and financial system.

A impartial and pure palette has been chosen, with the goal of enhancing the prevailing construction and the brightness of the areas, a component of absolute relevance on this venture. Strong chestnut timber has been used for the brand new furnishings in the home and on account of its resistance to wood-eating bugs.

The partitions and ceiling vaults have been painted with lime-based paint, which permits breathability and creates suggestive mild results. On the ground, a pearl gray micro cement emphasizes the impact of spaciousness and luminosity.

The kitchen island and different cupboards have been clad in pure black metal sheet. The unique strong Oregon pine doorways of the home have been restored and readapted to the brand new format. For the ornament of the home, classic furnishings and unique objects from the condo have been used, as soon as restored.

Technical explanations (bioclimatic structure)
One of many necessities of this renovation was to profit from the prevailing assets to enhance the beginning circumstances of the home. Because of this, passive methods have been used as a precedence to attain higher power efficiency.

Passive methods
The north-south orientation of the ground facilitates the adoption of passive power enchancment methods throughout the renovation. The association of the day areas within the sunniest a part of the home makes it doable to profit from the income from photo voltaic contribution throughout the chilly months.

In the identical means, the north orientation of the research and the master suite prevents daylight throughout the heat months. This identical orientation and the elongated and slender flooring plan favor pure cross air flow all year long.

As passive methods, the partitions and ceilings have been insulated with cotton fiber panels. The slab has additionally been remoted, profiting from the lightened panels crucial for the construction. Throughout the heat months, curler venetian kind blinds hung in entrance of the openings stop photo voltaic incidence whereas nonetheless permitting crossflow air flow with the home windows open.

On all balconies, an automated irrigation system provides the potential for creating small, high-density inexperienced areas. In summer season the crops filter the air that reaches the inside with a decrease temperature.

Energetic methods
A cold and warm underfloor heating system supplies the best circumstances of consolation to all the residence.