Vacation Home Hof Ahmen in Berlin, Germany by Atelier Sunder-Plassmann

Posted on


The modern holiday house surrounded by lush and historically grown trees.

Location: Berlin, Germany
Architect: Atelier Sunder-Plassmann
Yr: 2021

The design for the vacation home Hof Ahmen goes again to the seemingly easy and but important query: how one can complement a novel, listed farm with surrounding grassland and combine the brand new constructing into the “genius loci” of the farm, whereas on the identical time creating an impartial fashionable architectural language for the brand new constructing?

Hof Ahmen as an current ensemble is characterised by an oblong courtyard sur- rounded by everlasting grassland, which is split by the standard native rows of bushes. In the course of the oblong plot stands the listed, thatched most important home surrounded by lush, traditionally grown bushes.

To the east of the principle home, the indifferent roofs of the sheep barn are positioned, which have been inbuilt 1990 as an open picket building and correspond, in proportions and roof form, to the standard native “Drempel barn.”

The brand new vacation home types an extension of those freestanding roof constructions: a fifth, floating roof is added, thus incorporating the “genius loci.” A floating platform, inserted underneath the roof, types the principle area of the home and creates a threshing flooring.

This platform is totally glazed and the boundary between inside and outdoors turns into blurred, in a continuum between inside and exterior area. Analogies to the classics of modernism, the „Glass Home“ by Phillip Johnson and the „Farnsworth Home“ by Mies van der Rohe, emerge.

The inhabitant turns into an observer of nature and the surroundings turns into the principle protagonist of the inside.

Barely elevated with a form of pedestal, the resident observes the environment: the fixed interaction of cloud formations, the seasons, and the grazing of sheep decide the ambiance and character of the home and make the environment change into surroundings: the whole fantastic thing about nature opens as much as the person.

The customer enters via a terrace, in entrance of the home on the east, which serves as an outside space in summer season and is an extension of the inside itself. From right here,
via the massive sliding door (2.4m x 3.4m), one enters the principle room.

In its proportions (4 x 10m, 4.1m clear peak) primarily based on the barns of basic longhouses, the home seeks the dialogue between, on one hand, rural, typical native typologies and, however, classical modernism.

The primary room is subtly divided into three areas by a picket lamellas quantity, with out dividing the area in its entirety. The southern space, which will get solar all day lengthy, is the eating space with its beneficiant free-standing desk.

The northern space, the place the solar shines from 5 o‘clock within the night, is the dwelling space. Within the central half, the furnishings ingredient integrates the moist space and visually separates it from the principle room. On the opposite aspect, the kitchen floats as a free, mirrored quantity.

Two picket cubes, which accommodate the sleeping berths, are inserted into this totally glazed platform. These closed volumes type a retreat in distinction to the open most important area and convey a way of safety.

The cubes will be opened to the principle area via beneficiant sliding doorways, permitting versatile makes use of of the sleeping berths (daybed, sofa) together with the principle area.

The border between integration and segregation, between panorama and structure, between rural and fashionable, between open and closed, and the cautious balancing of those parts decide the design and let the home change into a novel place along with the luxurious nature.